ZOEV CITY ALS ‘TUINIERENDE WATERTRANSPORTEUR’

IN TOEKOMSTBEELD ZEV HEMEL AMSTERDAM 2040

Bijzonder hoogleraar planologie aan de UvA, Zef Hemel, is door burgermeester Halsema gevraagd om een toekomstbeeld van de binnenstad te schetsen. Zef heeft zich laten inspireren door bewoners en ondernemers in de stad, waaronder Bart Verweijen van Zoev City. Het toekomstbeeld van Zef bevat een analyse van de huidige situatie, aanbevelingen voor het onderhouden en verbeteren van de historische binnenstad, en suggesties voor een aanpak die de drukte in de binnenstad moet verminderen en de leefbaarheid moet verbeteren.

De visie van Zef over vrachtverkeer in de binnenstad is duidelijk; “We moeten af van al het drukke en zware vrachtverkeer op de grachten die, ‘de tuin’ (de binnenstad) alleen maar verslijten”. Werkverkeer ziet Hemel daarom dan ook in de toekomst alleen nog maar via het water.  “Ik stel me zo voor dat je dan in de ochtend via de grachten het vuil ophaalt, daarna het logistieke vrachtverkeer over het water hebt en in de middag zijn de toeristen aan de beurt. Als dit werkelijkheid wordt, zal je dan ook zien dat op en langs de grachten weer het gevoel ontstaat dat er gewerkt en geleefd wordt”.

Deze visie sluit naadloos aan bij de visie die Zoev City heeft over transport over water in de binnenstad en logistieke oplossingen voor afvaltransport.

Hemel gebruikt voor de Amsterdamse binnenstad de metafoor ‘tuin’, waarin tuinmannen voorzichtig en doordacht te werk gaan. In het filmpje is Zoev City te zien als tuinman.