Geslaagde snuffelstage bij Zoev City

Naast de samenwerking die Zoev City en PK Waterbouw hebben met Cordaan is er een nieuw initiatief in samenwerking met Werk en Re-integratie van de Gemeente Amsterdam en het Werkgevers Servicepunt Groot Amsterdam. Dit houdt in dat er kansen worden geboden voor mensen die willen intreden in het arbeidsproces door deze eerst een tussen opleiding bij de gemeente te geven waarna ze geplaatst worden in het bedrijfsleven. Zo kunnen deze mensen tijdens deze tussen opleiding de eerste stappen doen naar een vaarbewijs, of ze kunnen hun VCA halen waardoor ze aan het werk kunnen bij Zoev City en PK Waterbouw. In de praktijk kunnen de kandidaten een richting kiezen zoals onderhoud en herstel van de schepen, watertransport of waterbouw projecten.

Tevens is dit initiatief in het leven geroepen om voor jonge instromers de drempel van het solliciteren te verlagen. Gewoon onder het mom van ‘kom gewoon eens kijken of het iets voor je is’ in plaats van een sollicitatieprocedure met brieven en CV’s. Vandaar ook deze snuffelstage aan boord van de Dorus, het electrisch aangedreven schip van ZoevCity.

De kandidaten kunnen schoolverlaters zijn maar ook jeugd uit de dagbesteding die een zogenaamd rugzakje met zich meedragen die onder begeleiding van een jobhunter langs organisaties gaan om de mogelijkheden ter plekke te bekijken.

Deze aanpak vraagt een organisatie tijd en energie maar tegelijkertijd wordt het direct zichtbaar wat mensen kunnen en graag willen. Tijdens de snuffelstage was één van de kandidaten spontaan achter het roer gaan staan en voer hij, onder begeleiding, de Dorus als een professionele schipper door Amsterdam.  Deze jongen toonde op zijn eigen wijze een enorme motivatie en dat is wellicht wel meer waard dan een sollicitatiegesprek.

Wat ZoevCity betreft was het een geslaagde middag en zeker voor herhaling vatbaar. ZoevCity werkt graag mee om op deze wijze mensen te kunnen plaatsen in de arbeidsmarkt, niet alleen voor het schreeuwend te kort aan mankracht dat er in de toekomst gaat komen maar ook om het sociale aspect om kansen te bieden voor degene die dat nodig hebben.

 

Werk op het water is onderbelicht. In de nabije toekomst komt er een enorme grote vraag naar arbeidsplaatsen in deze branche. Niet alleen voor het herstel van de kilometerslange grachtenwanden maar ook het transport over water zal enorm gaan toenemen. Dit worden banen die met de modernste technieken werken, het is hip en dynamisch om op het water te werken en er ontstaat veel ruimte voor nieuwe vakmensen. Daar zijn heel veel gemotiveerde mensen voor nodig die wellicht nu nog niet zoveel kunnen maar nu al wel mee kunnen liften in de ontwikkeling van deze branche en zich zo van een lichtmatroos tot een schipper of kraanmachinist kunnen op werken. Werken op het water in Amsterdam is een nieuwe arbeidsmarkt met bijna onbeperkte mogelijkheden.